Last en overlast

Stap

1

Praten met de buren van wie u last heeft

Uw buren weten misschien niet eens dat ze last veroorzaken. Bijvoorbeeld omdat ze niet weten hoe goed u hun geluid hoort.  Ook u kunt anderen last bezorgen zonder dat u dat weet. Met een goed gesprek kunt u soms heel eenvoudig de situatie oplossen. Wilt u graag in gesprek met uw buren? Maar weet u niet waar u moet beginnen? Dit zijn onze tips:

  • Wacht niet te lang met de ander aanspreken. Daarmee voorkomt u dat u al boos bent voordat u in gesprek wilt gaan. 
  • Ga niet praten als u erg boos bent en maak een afspraak die ook voor uw buren uitkomt. 
  • Bereid uw gesprek goed voor. Geef duidelijke voorbeelden waarvan u last heeft en wanneer dat is.
  • Luister naar de uitleg die uw buren geven over de situatie. Misschien begrijpt u hun kant van het verhaal dan beter.
  • Vraag ook eens of de buren last hebben van u. Denk zelf alvast na over een oplossing en bespreek deze.
  • Zoek samen naar oplossingen en maak afspraken met elkaar.

Als u er zelf niet uitkomt, kunt u de wijkbeheerder van Omthuis altijd om advies vragen

Stap

2

Buurtbemiddeling

Lukt het niet om samen met de buren de situatie te veranderen? Heeft u regelmatig last van uw buren dan kunt u  Buurtbemiddeling inschakelen. Zij kunnen u en de buren actief helpen samen tot een oplossing te komen

U mag Omthuis op dit moment ook informeren over de last die u ervaart. Wij spelen in deze fase nog geen rol in het zoeken naar een oplossing, maar wij willen u natuurlijk wel adviseren en tips geven.

Stap

3

Hulp van Omthuis vragen

Er is sprake van overlast als u ernstige, langdurige en herhaaldelijke onvrede en last ondervindt in uw woonomgeving.  Als buurtbemiddeling daarbij niet of onvoldoende kan helpen, dan kunt u hulp aan ons vragen.

Wij behandelen alleen schriftelijke meldingen van overlast. Mondelinge of anonieme meldingen nemen we niet in behandeling. U kunt er zeker van zijn dat wij zorgvuldig omgaan met de melding en we zorgen ervoor dat niemand uw naam te weten komt zonder dat wij daar toestemming van u voor hebben. 

Het is heel belangrijk dat u bij uw melding voldoende voorbeelden en gegevens heeft van de overlast.

Wij zullen u vragen om een logboek bij te gaan houden. In het logboek houdt u bij welke overlast u ervaart, wanneer de overlast is en hoe erg. Geef ook duidelijk aan wie de overlast precies veroorzaakt. Zo bouwt u een dossier op. Dit is noodzakelijk om  de juiste stappen te kunnen ondernemen richting de overlastgever.  Soms is het nodig om een juridische procedure te starten om de overlast te stoppen. 

U kunt overlast melden via het online formulier.

Overlast melden

Aanvullende informatie: